Thursday 28 June 2012

Café Skalman.


En sak jag alltid har funderat på är varför det inte säljs mer kaffe och annat plock vid järnvägsstationerna, varför inte starta en konkkurerande affärsverksamhet till VR:s traditionella försäljningskärror som traffikerar titt som tätt på de flesta av deras tåg. Jag är inte säker på om VR skulle ta emot konkurrensen med öppna armar ombord på tåget men utanför på perongen när passagerarna väntar på tåget torde det vara fullt lagligt. Skulle en sådan här idé vara genomförbar? Poängen mot de redan existerande cafér och andra butiker som finns på tågstationer är att vår nya vagn skulle rikta sig till kunder som inte har tid att springa in via stationshuset för att hämta sin kaffé och smörgås. Efter som idén är ett rörligt kafeé skulle det inte krävas några investeringar i hyror vilket alltid är fint då det drar ner på de fasta kostnaderna som är tungande för ett litet café. Vad behöver vi då till vårt företag? Vi behöver utrustning i form av något termossystem för vårt kaffe och te.

Café Niinistö in action, visst ser det ganska användar vänligt ut?!

 Kanske du också såg vilka smidigt system Sauli Niinistös kampanjarbetare använde? Kaffet och teet, i deras fall glöggen serverades ur vad som såg ut att vara en rinka på ryggen som det gick slangar som var fastsatta i midjan på försäljaren. Till och med muggarna hade sitt eget ställe i ett smidigt fack som försäljaren lätt kom åt på sidan. Förstår du hur jag menar? Om inte ta en titt på bilderna!
 Sedan vill vi ju nog ha lite tilläggsförsäljning i form av ett litet men väl uttänkt sortiment, eller hur. Utmaningen ligger i att se till att det finns något smått som faller i allas smak. Bland fyllda rågbröd, semlor, nötter, små godis påsar och chokladstänger och tripar torde nog alla hitta sin favorit. Nu när jag tänker efter kanske de vanliga semlorna kunde bytas ut till Café Skalmans egna hembakta bullar med smöröga som kunde bli vår hit produkt som vi säljer till specialpris. Låter det inte bra?

Nu över till matematiken. Den som allt för ofta är för dyster för att något skall vara värt att köra igång med. För enkelhetens skull tänker jag inte beakta alla momser etc. utan räknar efter principen som min kompis pappa kör med. Vill du ha tex 10 euro i handen måste du ta 15. Det vill säga den tänkta vinsten + 1/3. Hoppas den här förenklingen inte sticker dig allt för hårt i ögat, men jag är ju bara en ivrig amatör!
Våra kostnader kommer bestå av:
  • Råvarukostnader för fyllda rågbröd
  • Kostnader för bullar
  • Inköpspris för godiset och chokladen
  • Inköpspris för nötter
  • Inköpspris för trip
  • Pappersmuggar
  • Kaffé, Te inköpspris
  • Kostnader för "ryggkonstruktionen"
  • PERSONAL
Direkt ser man att personalen kommer vara vår klart dyraste del, samtidigt som vi slipper hyror. Vet inte vad en "café på ryggen- konstruktion" men räknar med en 100 euro. Vår personal erbjuder vi 8 euro i timmen. Utgår från RuokaPirkka.fi färdig uträknade portionspriser.

  • Bullarna kostar enligt pirkka ca. 10 cent per styck att göra. Säljpris 0.8e = 0.45 vinst
  • Ett rågbröd 0.25cent + ost 0.20 cent +skinka 0.20 cent+ sallad och gurka 0.20 cent+smör 0.20. Räknar med överpriser men ca 1.25 euro/rågbröd Säljpris 2e = 0.490vinst
  • Liten godispåse från Lidl ca 0.5euro Säljpris 1e= 0.33 vinst
  • Chokladstång Lidl ca 0.2euro Säljpris 0.5e= 0.19vinst
  • Nötter 0.5euro Säljpris 1e = 0.33 vinst
  • Kaffe/te 0.20e med mugg Säljpris 1e = 0.52evinst
  • Trip 0.10 euro Säljpris 0.70e= 0.39e

Eftersom semlorna, bullor och kaffe/te är det ända som inte hålls säljbart många dagar är det bra att resten gör det vilket minskar på svinnet.

Låt oss då se hur mycket en försäljare måste sälja på en 6h dag för att gå med vinst. Sammanlagda värdet vinst måste alltså minst vara 8e x 6h= 48e  för att göra 0-0 resultat. Det skulle betyda försäljning för ca 50e om dagen för att göra ett noll resultat vilket betyder 8 kunder i timmen som köper tex kaffe+ bulle eller rågbröd. vilket ger 1e vinst-> 8e i timmen-> 48 e.

Slutsatsen:
Det är mer komplext än man tror att räkna ut om en affärsverksamhet lönar sig. Den här är genomförbar, men inte finns det några storvinster i sikte. Detta trots att ingen hyra betalts och ingen kostnad för "café på ryggen- konstruktion" avdragits.

Lätt affärsidé men mycket lätt att misslyckas eftersom man måste ha räknat rätt för att det skall löna sig! Nu vet jag varför det inte säljs mera kaffe med annat plock vid tågstationerna...














No comments:

Post a Comment